Home / berichten / Stop met piekeren, start met plannen
single

Stop met piekeren, start met plannen

“ Financiële gezondheid is alleen bereikbaar als consumenten altijd en overal grip, inzicht en vertrouwen hebben in de eigen financiële huishouding.”

Door Marcel van Lierop FFP | Helmond, 16 November 2016

7 Tips om geldzorgen te voorkomen:

 1. Stop met piekeren, start met plannen
  Piekeren is een van de meest schadelijke mentale activiteiten. Het beschadigt je lichaam. Piekeren is niet productief, niet effectief, niet inspirerend en niet positief. Piekeren maakt je klein en kwetsbaar. Tijd om ermee te stoppen.
  Zet je piekergedachten om in een plan. Pak een stuk papier, schrijf op waar je je allemaal zorgen over maakt. Gebruik deze zorgen vervolgens als uitgangspunt voor een bevrijdingsplan.
  Vraag je het volgende af:
  •Wat zijn mijn zorgen concreet?
  •Wat kan ik per probleem doen om het op te lossen?
  Neem even de tijd om oplossingen te bedenken. Wees creatief. Het is makkelijk om te denken dat er geen oplossing is. Ga er vanuit dat er altijd een goede oplossing is, maar dat je die gewoon nog niet gevonden hebt.
  Zodra je manieren hebt bedacht om je zorgen een voor een weg te nemen heb je een bevrijdingsplan gemaakt. Je weet namelijk wat je te doen staat om vrij te worden van die vervelende geldzorgen!
 2. Begin met het maken van een financieel overzicht
  Zorg dat je exact weet hoeveel er in komt, en hoeveel eruit gaat. Maak niet alleen een overzicht voor nu, maar ook hoe het later financieel is geregeld. Pak dus alle Pensioen, Hypotheek en verzekeringspapieren er bij. Hier kun je een mooie gratis tool vinden die je hierbij kunt gebruiken.
 3. Wat vind je het allerbelangrijkst in je leven?
  Vrienden? Familie? Genieten? Spendeer je geld aan de dingen die je het meest belangrijk vindt. Spendeer je geld niet aan dingen waar je onverschillig tegenover staat. Een fijne reis levert je geweldige herinneringen op die je nog lang koestert. Een abonnement op een tijdschrift dat je eigenlijk nooit leest levert je niets op behalve afval, een vaag schuldgevoel en sjouwen naar de papierbak.
 4. Denk op de lange termijn en stel levensdoelen
  Hoe verder je in de toekomst kijkt, des te verstandiger je keuzes worden. Je wilt nu een nieuwe bank kopen. Maar als je verder kijkt naar wat je doelen zijn, dan kun je nu beter een tweedehands bank kopen of nog even op deze blijven zitten.
 5. Bespaar op je uitgaven
  Zet alles in het werk om ervoor te zorgen dat je minder geld uitgeeft dan je binnen krijgt. Kijk naar iedere kostenpost wat dit je kost per jaar. Hoeveel kost bijvoorbeeld je smartphone je per jaar, gedurende de looptijd van het abonnement? Inclusief aanschafprijs, abonnement, gemiddelde kosten waarvoor je te veel belt, eventuele verzekering etc. Kijk héél kritisch naar deze lijst. En dan bedoel ik héél kritisch. Wat als je absoluut alles wat enigszins overbodig is moest schrappen, wat zou je schrappen?
 6. Creëer een vrijheidsbuffer door te sparen
  Hoe meer geld je achter de hand hebt, des te vrijer en zorgelozer je je voelt. Wanneer je op je spaarrekening niet meer dan één maandsalaris hebt staan dan ben je kwetsbaar. Zodra er iets gebeurt kun je al snel niet meer voor jezelf zorgen.
  Wanneer je spaarrekening echter groter is dan zes maandsalarissen dan voel je je een stuk beter. Je weet dat, wat er ook gebeurt, jij nog een tijdje vooruit kunt. Je hebt altijd opties om verder te bezuinigen, en je hebt voldoende geld op de bank om je geen zorgen te hoeven maken.
 7. Vergroot je kennis over geld
  Kennis over geld helpt je ervoor te zorgen dat je in de toekomst niet zo snel in financiële problemen komt. Kijk op bijvoorbeeld op de website van NIBUD, Wijzer in Geldzaken, Pro Deo Planner etc. Raadpleeg een onafhankelijk financieel planner.